Edvard Kožušník

Chat je uzavřený08.11.2010 11:00

Edvard Kožušník

Edvard Kožušník je poslancem Evropského parlamentu za ODS. Jaká témata jsou pro něho ve Štrasburku klíčová? Proč prosazuje přímou volbu? Jezdí stále na kole? I na to Edvard Kožušnik odpovídal on-line.

V červnu 2009 byl Edvard Kožušník zvolen poslancem Evropského
parlamentu za ODS.

V rámci kampaně před volbami do europarlamentu navrhoval zrušení
koncesionářských poplatků veřejnoprávního rozhlasu a televize. Během
kampaně do europarlamentu Edvard Kožušník slíbil, že pokud ho lidé
zvolí, tak přijede na první zasedaní europarlamentu ve Štrasburku z
Prahy na kole. Svůj slib pak i splnil a jeho počin zaujal média v celé
Evropě.

Edvard Kožušník je vedoucí sdružení eStat.cz, v Evropském parlamentu
je členem Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.

Chat

  • jarda urban

    Jaký máte vztah s prezidentem Klausem a koho byste chtěl vidět jako jeho nástupce?

  • Edvard Kožušník

    Je to můj prezident, respektuji ho. Budu se snažit aby ODS podpořila jako kandidáta na budoucí volbu prezidenta pana Přemysla Sobotku.

  • Marek Tomsa

    Kde vidíte největší problémy a důvody ztrácejí se konkurenceschopnosti EU?

  • Edvard Kožušník

    Regulace, regulace a znovu regulace. Stav, že když něco nefunguje, tak na to vytvořím komisi, úřad, která to administrativním způsobem vyřeší je brzdou všem iniciativám a inovacím. Ty dnes potřebujeme aby jsme uspěli v globální konkurenci.

  • Jana

    Je pravda, že vás zvolili n ejkrásnějším europoslancem?

  • Edvard Kožušník

    Dočetl jsem se to v bulváru. Do žádné soutěže jsem se nehlásil.

  • Honza 66

    Nedávno europarlament schválil návrh, upravující mateřskou ve smyslu, že by maminky měly brát 100 % platu. Jakou má šanci, že ho členské státy schválí? A co by to znamenalo pro státní rozpočty - třeba ten český?

  • Edvard Kožušník

    Podle mě návrh neprojde, právě kvůli vysokým nárokům na národní rozpočty. Rada ministrů ho vrátí zpět. Co se týče doby mateřské, tak se ČR v podstatě netýka, protože u nás je mateřská už delší (28 týdnů proti 20 v návrhu)

  • David Jánský

    Co si myslíte o koaličních vyjednáváních na pražském magistrátu?

  • Edvard Kožušník

    Pokud ODS v Praze vytvoří koalici s ČSSD, tak se odsuzuje k tomu, že v příštích volbách nedostane hlasy ani od skalních voličů.

  • Martin Nováček

    Je pravda, že máte za manželku Španělku (nebo Kubánku?)? Jak jste se seznámili? A jakou řečí doma mluvíte?

  • Edvard Kožušník

    Má žena je původem z Madridu. Narodil se tam i můj syn. Dcera potom v Praze. Když jsme se seznámili, tak jsme se bavili německy, protože jsem španělsky neuměl. Ve španělsku jsme se následně komunikovali španělsky. Dnes doma s dětmi komunikujeme česko-španělsky podle toho, kdo kterým jazykem začne. Někdy je to úsměvné :-)

  • Karel T.

    Co jste pro nás v evropském parlamentu udělal?

  • Edvard Kožušník

    Karle, kterýkoliv parlament je vždy o vytváření pravidel (zákonů, směrnic). Problém je, že to strašně dlouho trvá něž se to dostane do praxe. Teď jsme právě schválili směrnici po řešení problému neplacení (pozdních plateb) V ČR ale začne platit nejdříve v polovině roku 2012. Jinak mé aktivity můžete sledovat bez registrace zde: http://twitter.com/kozusnik>http://twitter.com/kozusnik</a> Jinak mě můžete kontrolovat, jestli opravdu chodím do práce ZDE: http://www.votewatch.eu/

  • petr svoboda

    Co jste dělal před svým vstupem do politiky? Jakými jazyky hovoříte?

  • Edvard Kožušník

    Můj životopis na jdete na http://www.kozusnik.eu>www.kozusnik.eu Jsem schopen pracovat v angličtině, španělštině domluvím se německy, rusky a bulharsky

  • Jana Masníková

    Proč europarlament schvaluje takové nesmysly, jako je povolené zakřivení banánů nebo zákaz klasických žárovek? A připravuje se aktuálně ještě nějaká další podobná "chytrost"?

  • Edvard Kožušník

    Už jsem na to odpovídal někdě v minulé otázce týkají se konkurenceschopnosti . Je to tendence řešit problémy regulací. Je to tendence špatná.

  • Marek Bartáček

    Pekný den, pane Kožušníku, jak byste hodnotil Petra Nečase a jeho vládu? Děkuji.

  • Edvard Kožušník

    To jsou dvě věci: 1) Petr Nečas má mou podporu. Možná by mohl být více kreativní. Dovolím si srovnání. U britských konzervativců byla předsedkýní Margaret Thatcher dnes David Cameron. Ten dokázal vzít to dobré z ultrakonzervatiovního stylu své předchůdkyně, ale zároveň konzervativce modernizovat. Podobně by mohl ODS změnit i Petr Nečas. Prostor a mandát na to má. 2) Vládu jako celek hodnotit nechci. Možná jednotlivé ministry a jejich kroky v boji s byrokracií. To je téma které sleduji díky think-tanku http://www.estat.cz>estat.cz dlouhodobě sleduji. Největšín z tohoto pohledu katatastrofou je Radek John a projekty eGovernmentu. Zpoždění a personální rošády jsou nepochopitelné. A přicházíme přitom o prostředky, které byly právě na tyto projekty alokoványz EU. Ale abych nebyl jenom kritický, velmi dobře si v této oblasti vede ministr Drábek, Heger ale i Bárta.

  • Josef Pleva

    Kdy se ODS stane normální stranou a ne stranou kmotrů a tunelářů? Mockrát díky za odpověd!

  • Edvard Kožušník

    To je mediální nálepka. Objíždím stranu, možná jako jeden z mála, skoro 7 let. Největší problém vnímám v uzavřenosti nekterých oblastí. Na minulém kongresu jsem navrhoval vytvořit systém "podporovatelů", kteří by mohli ovlivňovat kandidátky ODS bez toho, aby se stali členy. Zatím je teno návrh pro ODS příliš radikální, ale pokud se strana neotevře a nestane se transparentní, tak se bude těchto nálepek těžko zbavovat.

  • Dana

    Jezdíte ještě na kole, nebo to bylo jen pro média?

  • Edvard Kožušník

    Já na kole hodně jezdil v Olomouci, kde jsem se narodil. V Praze je to komplikovanější. Největší strach na své cestě do EP jsem měl právě na výjezdu z Prahy. Brusel a zvláště Štrasburk jsou pro kolo ideální. Do mé cesty na kole mě namočil novinář Viliam Buchert. Pak už nezbývalo než jet. Na stránce si můžete ZDARMA objednat knížku, kde je celý příběh popsaný: http://www.vystava.kozusnik.eu/

  • Honza L.

    Koho budete volit na prezidenta po Klausovi?

  • Edvard Kožušník

    Pokud nebude přímá volba, (kterou mimochodem prosazuji) tak nikoho. Budou ho volit poslanci a senátoři.

  • Rýpal

    Dobrý den, pane poslanče. Cosi mám představit pod tím, že výdaje unijního rozpočtu na rok 2011 dosáhnou 130 miliard eur, což je asi 3 200 000 000 000 Kč? Není to trochu moc, když se všude šetří? Děkuji.

  • Edvard Kožušník

    Jsou o 6% vyšší než letos. Je to moc. Navíc EU nikdy svůj rozpočet kvůli komplikovanosti nevyčerpá. Ja a moji kolegové z ODS jsme byli proti.

  • Liběna Malá

    Jak byste vždy jednou větou charakterizoval následující politiky: Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, Václav Havel, Václav Klaus, Radek John, Bohuslav Sobotka, Petr Nečas, David Rath.

  • Edvard Kožušník

    Jiří Paroubek - nerudný dědeček (k tomu přidávám smajlík - nazval se tak sám) Mirek Topolánek - výrazný politický talent Václav Havel - v zahraničí mimořádně respektovaná osoba Václav Klaus - profesor Radek John - investigativní novinář, který podezírá každého politika (to mi řekl v 2003 v baru na jednom večírku) Bohuslav Sobotka - neznám Petr Nečas - konzervativec David Rath - mimořádně chytrý člověk s jinou morálkou

  • Jana Adamcová

    Proc jste se rozhodl angazovat v oblasti lidských prav a zvlaste pak v kubanske otazce?

    Děkuji a přeji hezký den.

  • Edvard Kožušník

    Již jedno z mých volebních hesel bylo KO spolupráci s komunisty. Jsem přesvedčen, ze komunismus je zlocinečka ideologie, kterou bychom neměli tolerovat. Velmi si važim politickych vězňu a myslím, že bychom neměli zapomiíat na osobní oběti, které přinesli v boji za svobodu a demokracii.
    Kuba je v podobnou situaci jako Československo v osmdesátych letech a tamnější disidenti si zaslouží obdobnou podporu jake se dosáavalo českemu disentu ze západu.
    Jsem proto moc rád, ze se mi podařilo získat v Evropskem parlamentu podporu pro kubánskeho disidenta Farinase, ktery letos získal Sacharovovu cenu.
    Děkuji tak všem svým kolegům, kteří mě podpořili při sháneni nominačnich podpisů pro tohoto kubanskeho bojovníka za svobodu ostatních kubanců.

  • Kubikula

    Proč nepracujete na zrušení koncesionařských poplatků? Jste stejnej jako ostatní politici, před volbama slibujete a pak se na problémy obyčejnych lidi vykašlete.

  • Edvard Kožušník

    Kubikulo, boj za zrušení nespravedlivých koncesionařských poplatků, ktere jsou jen výpalným, které vybíra ČT a ČRo od občanů za přihlížení státu, ktery již tak dani vše co jej napadne jsem nevzdal.
    Naposledy můj návrh, ktery jsem připravil se senátorem Richardem Svobodou smetl socialisticko lidovecky blok v Senátu. Dnes vláda provádí restrukturalizaci veřejných rozpočtů. Jakmile dojde k ořezání zbytečných výdajů statu, tak věřím dojde na zjednodušeni daňoveho systému, ktery sám o sobě požírá svou neefektivitou velký balík peněz. Výsledkem by vedle nepřímých daní měla být jen jedna přímá daň z jejíž výnosu se budou hradit veřejne služby. Za veřejne služby považuji i vysílaní ČT a ČRo. Dávam vláde proto čas, aby sama prišla s navrhem jak řešit financování veřejnopravních medii. Pokud tak do poloviny svého mandátu sama neučiní, budu hledat podporu pro předlození nového navrhu na zrušení rozhlasovych a televizních poplatků. Nicmene dejme vlade čas, aby provedla ony potřebné systémové změny ve veřejných rozpočtech.

  • Michal

    Dobrý den, pane Kožušníku. Jste hodnocen jako nejaktivnější europoslanec. Koho z vašich kolegů považujete za největší přínos pro Evropský parlament a o kom máte nějaké pochybnosti. díky.

  • Edvard Kožušník

    Děkuji za podporu. Pochybnosti mám především o sobě. Jedině tak se může člověk zlepšovat.

  • Václav Neužil

    Dobrý den! Můžete nám popravdě říct, kolik měsíčně coby europoslanec berete (včetně nejrůznějších příplatků)? A jaké další výhody máte - je pravda, že Brusel třeba platí europoslancům penzijní připojištění (kolik?) a další věci?
    Děkuji za upřímnost - koneckonců, je to z daní obyvatel EU...

  • Edvard Kožušník

    Určitě to někde najdete přesně na webu. Je to něco přes 7 tis. EURO plat. Ze kterého odvádím cca 1 tis. EURO daň. Mám myslím k dispozici 17 tis. EURO měsíčně na kancelář a kolegy v kanceláři. Není pravda, že máme připojištění.

  • JP

    Dobrý den.

    Zachytil jsem zprávu o tom, že jste předával antibyrokratickou cenu. Myslíte si, že opravdu v ČR nemáme nikoho, kdo by si takovou cenu zasloužil? Takhle ji dostal belgičan Eppink. Čím se konkrétně zasloužil o tuto cenu? Tím že vydal tři knihy? Děkuji

    Ing. Jiří Paroubek.

  • Edvard Kožušník

    Jirko, několikrát jsem Vám psal a Vy jste neodpověděl. Co se týče Vás, tak Vás ani nikdo nenominoval.

    Jinak info o ceně najdete ZDE: http://www.estat.cz>www.estat.cz

  • Klára L.

    Jak vycházíte s komunistickým europoslancem Ransdorfem? A co si o něm myslíte? Je oprabvdu tak chytrý a inteligentní? Pokud ano, jak je možné, že věří v něco tak zvráceného jako je komunismus?

  • Edvard Kožušník

    Nějak se míjíme, fyzicky, věkem i světonázorem. A věřím tomu, že tomu věří.

  • Mara

    Pane Kožušníku. Jste jeden z mála politiků, kterým věřím, že nejsou zaprodaní. Dá se nějak účinně bojovat proti bující korupci a klientelismu?

  • Edvard Kožušník

    Děkuji. Nejúčinnější zbraní je zabránit pokušení. Snížit daně a přerozdělovat co nejméně.

  • Kopák

    Prý se zabýváte standardizací a dokonce na toto téma přípraujete Kožušníkovu zprávu.. čím to, že se výrobci stále nejsou schopni dohodnout na jednotné podobě připojovacíc konektorů k PC? Dá se jim to nějak nařídit nebo to nelze? Děkuji za odpověd.

  • Edvard Kožušník

    Ono v dobách sovětských se snažili nařizovat centrálně. Měli k tomu plánovací úřad. A stejně to nefungovalo. Dohodnout se musí výrobci a spotřebitelé. O tom je ta má zpráva.

  • Laszoo

    Myslíte si, že Klaus je dobrý prezident? Kdo by mohl být na jeho místě po něm? Komu dáte hlas?

  • Edvard Kožušník

    Je dobrý prezident. Na ostatní dvě otázky už jsem odpověděl.

  • Edvard

    Dobrý den, baví vás stále cestovat do evropského parlamentu? Nebyl byste náhodou potřebnější v české sněmovně? Já myslím, že ano, CO na to říkáte? Děkuji a přeji vám a vaší rodině vše dobré!

  • Edvard Kožušník

    Člověk nemůže být všude :-) Jsme součástí EU, tvoří se tam část i naší domácí politiky. Je dobré vědět, jak to tam funguje, je dobré pro občany ČR tyto věci ovliňovat v jejich zájmu.

  • jim

    jak hodnotíte výsledek voleb v čechách...

  • Edvard Kožušník

    Proběhli demokraticky a bez incidentů. Pro někoho lépe pro někoho hůře. Pro ODS je to velká výstraha.

  • jej

    Praha nebo Brno?

  • Edvard Kožušník

    Olomouc a Liberec :-)

  • Janka Vagnerová

    Dobrý den,

    pane Kožušníku, jak z odpostupu z EP hodnotíte povolební vývoj v ČR? Jste spokojen s proreformní koaliční vládou? A co si myslíte o VV?

    Děkuji za odpověd.

  • Edvard Kožušník

  • Kosmonaut

    Jedna otázka: Vaše největší životní prohra a váš životní úspěch?

  • Edvard Kožušník

  • Jirka

    Mám jednu otázku k plážovéme tenisu. Kde si ho můžeme s přítelkyní zahrát? našel jsem nějaké informace na beachtenis.cz. Kde jste tento podle mě zajímavý sport objevil?

  • Edvard Kožušník

  • tydeník

    Proč podporujete Kubánské disidenty?

  • Edvard Kožušník

  • Saskia

    Jakými hovoříte jazyky? baví vás vaše práce?

  • Edvard Kožušník

  • Jiřecký

    Jaký je to pocit, být členem instituce (EP), která je úplně k ničemu a je jen obrovským žroutem peněz?

  • Edvard Kožušník

  • Halina

    Co jste v europarlamentu, není o vás vůbec slyšet. Nezahrabal jste se tam úplně?

  • Edvard Kožušník

  • Darinka

    Jak to dopadne v Praze? Kmotři si plácnou, co?

  • Edvard Kožušník

  • daniel Pink

    vaše ODS se v Evropskem parlementu spojila s tim nejzrudnějšim co tam je.....pokud by Ceši znali podrobnosti museli by se vam vysmat-kromě pana Jocha.....

  • Edvard Kožušník




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov